Waarmee beleg je de boterham van je kind?

Besmeer de boterham van je kind van bij het begin altijd met een beetje zachte, plantaardige margarine rijk aan onverzadigde vetstoffen. Overdrijf niet met beleg en kies beleg dat geschikt is voor jonge kinderen.

Geschikt broodbeleg

Overdrijf niet met beleg en kies beleg dat geschikt is voor jonge kinderen. Volgende keuzes zijn nog steeds goede keuzes: 

  • vers fruit (bv. aardbei, meloen of banaan)
  • vruchtenmoes zonder suiker (bv. appelmoes)
  • groentemousse (wortelmousse)
  • ei of gekookte vis
  • hummus of notenpasta (zelf bereid, zonder extra toevoegingen zoals kruiden en/of suiker) 

Meer variatie kan je vinden op onderstaande afbeelding.  

plantaardig broodbeleg

Varieer volop met plantaardig beleg en eet zo weinig mogelijk bewerkt vlees

Ook het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft informatie over gezondere belegkeuzes. Variëren is de boodschap! Wissel ook af tussen plantaardige varianten en beleg van dierlijke oorsprong.

Laat je inspireren en ga aan de slag in de keuken met onze kindvriendelijke recepten, ook voor broodbeleg.

Wat met kaas?

Kazen zijn vet- en energierijk en zijn eerder aanvullend. Een kleine dagelijkse portie kaas draagt bij tot de inname van eiwitten, vitaminen en mineralen zoals calcium. De behoefte aan melkproducten is vanaf 12 maand 350 à 500 ml. Een gedeelte daarvan kan je in de vorm van kaas eten. Maar vooral volle melk of groeimelk of -drink zijn belangrijk. Hou je aan die minimale en maximale hoeveelheden.

 

Niet alle soorten kaas genieten de voorkeur in de voedingsdriehoek. Maak een gezonde keuze, bv. plattekaas, cottage cheese, harde kaas 30+ of mozarella. De vettere soorten zoals Brie, Camembert ...krijgen niet de voorkeur, maar behoren ook niet tot de restgroep. Eet ze dus met mate. Kazen o.b.v. rauwe melk raden we niet aan. Melk en melkproducten die een hittebehandeling hebben ondergaan (pasteurisatie, sterilisatie of ultra-hoge temperatuur (UHT)) in een verpakking kan wel.