Vis op het menu

Vis is een goede bron van volwaardige eiwitten, essentiële vetzuren, ijzer en vitamine A en D. Meestal bevat vis minder vet en is makkelijker verteerbaar dan vlees.

Ga snel naar

    Welke vis?

    Vette en halfvette vissoorten bevatten minder vet dan de meeste vleessoorten. Ook de vetsamenstelling van vette en halfvette vis is gunstiger. Ze zijn goede bronnen van vitamine A, D en essentiële vetzuren (omega 3). Alle verse zeevis is geschikt voor baby’s. Vis bevat bepaalde vetzuren die heel belangrijk zijn voor de groei van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen.

    • Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten.
    • Varieer in de verse vis tussen vette, halfvette en magere vis en ook binnen de groepen.

    Aan te raden

    • Vette vis: ansjovis, haring, makreel, paling, sardien, ...
    • Halfvette vis: bot, forel, heilbot, karper, zalm, tonijn, ...
    • Magere vis: baars, griet, kabeljauw, schar, schelvis, schol, snoek, tarbot, tong, wijting, zeelt, ...
    • Kies voor vis met een kwaliteitslabel op de verpakking. Dit staat voor duurzame kweek en vangst.

    Af te raden voor jonge kinderen

    • Vissen uit verontreinigd water (bv. rivierpaling) en roofvissen zoals haai, marlijn en zwaardvis omwille van het kwikgehalte.
    • Schaal- en schelpdieren omwille van grotere hoeveelheden schadelijke stoffen zoals zware metalen en pcb’s (schadelijke stoffen die via milieuvervuiling terecht kunnen komen in voedingsmiddelen). Ze kunnen wel eens ter afwisseling vanaf 1 jaar.
    • Vis uit blik of glas.
    • Gerookte, gedroogde, gepekelde vis en vis op azijn. Ze bevatten namelijk vaak veel zout. Gerookte vis kan bovendien besmet zijn met bacteriën.
    • Rauwe vis, want hij kan besmet zijn met bacteriën en je baby ziek maken. Rauwe voedingsmiddelen mijd je beter altijd.
    • Vissticks of andere gepaneerde diepvriesvis zijn bewerkte producten die te veel zout bevatten en veel vet opslorpen tijdens het bakken. Ze zijn niet de gezondste keuze.
    • Sommige soorten zijn bedreigd, bv. tonijn en eet je dan ook beter niet teveel.

    Hoeveelheid

    Zet 1 à 2 keer per week vis op het menu, waarvan zeker 1 keer vette vis. Vis is lichter verteerbaar, je mag er dus iets meer van geven. Start met een eetlepel (ongeveer 20 gram). Op de leeftijd van 1 jaar is 30 gram (2 eetlepels) vis voldoende.

    Bereiden

    1. Maak de vis gaar door hem bv. te stomen samen met de aardappelen en de groenten.
      Bij bakken loop je het risico dat de vis niet tot in de kern verhit is, daarom wordt dit nog niet geadviseerd.
    2. Vis is zacht en kan je makkelijk pletten met een vork.
    3. Geef de vis onmiddellijk na de bereiding. Als je de vis bewaart, dan kan hij besmet worden (via je handen, de lucht, ...) en bederven.