Tips voor het starten met een broodmaaltijd

Stilaan evolueert je kind naar een structuur van een broodmaaltijd met melkvoeding. Je kan dit op verschillende manieren doen: er is de zachte kruim en de hardere korst. Wissel af.

Tips

  • De ene keer geef je het korstje en laat je je kindje wat knabbelen, de andere keer geef je de zachte stukjes, eventueel geweekt in wat melk of soep. Zo leren ze de beide aspecten van een boterham kennen. Dat is ook voor elk kind anders. De ene knabbelt graag, de andere heeft het liever zacht geweekt. Later wil je baby misschien geen korstjes meer hebben. Op zich is dit geen probleem, maar bied het in elk geval aan.
  • Laat een baby nooit alleen terwijl hij een korstje eet, voor het geval hij zich moest verslikken.
  • Je kan ook een papje van melkvoeding met ongezoete, voorgekookte fijne melen of granen klaarmaken. Er bestaan verschillende kindermelen en granen. Gebruik de melkvoeding als basis. Voeg de granen of melen gewoon toe aan de lauwe melkvoeding. Zo lossen ze makkelijk op. Ook niet-voorgekookte melen en granen zoals griesmeel zijn goed om een papje te maken. Puddingpoeder kan je ook eens gebruiken. Suiker of andere ingrediënten toevoegen is niet nodig.

Keuze van brood

  • Brood dat 1 à 2 dagen oud is, is minder plakkerig en makkelijker te kauwen.
  • Voor brood met hele korrels, vlokken of volkorenbrood is al een betere kauwtechniek nodig. Wacht hier nog even mee tot na de leeftijd van 1 jaar. Vanaf 1 jaar mag je de voeding geleidelijk aanvullen met volle, bruine rijst, havermout, volkorendeegwaren en -brood. Een teveel aan voedingsvezels kan bij kinderen tot krampen en winderigheid leiden. Bovendien kan de opname van mineralen verstoord worden.
  • Heeft je baby al voldoende tanden, dan mag hij beschuit en geroosterd brood eten. Dit is lichter verteerbaar dan gewoon brood. Geef nooit verbrand brood en pas op dat je kindje zich niet verslikt in een te groot stuk.
  • Beperk van bij de start wit brood of fantasiebrood (bv. suiker- of rozijnenbrood), want dit is bereid met witte bloem en bevat weinig interessante voedingsstoffen. Wat je als kind aangeboden krijgt, lust je vanzelf als je ouder bent.