Vanaf 8 maanden kan je gaandeweg starten met grover voedsel: je kind leert kauwen. Zo kan er ook stilaan wat brood of stukjes zacht wegsmeltende voeding (bv. gestoomde wortel of aardappel die je kan platduwen tussen duim en wijsvinger) gegeven worden als je zelf je warme maaltijd eet. Zo leren ze stukjes eten en alles proeven.
Ga snel naar
Groente- en fruitpap vanaf 8 maanden
Je kan vaste maaltijden nog geven als lepelvoeding, maar geef je baby ook eens een stukje vaste voeding als je zelf eet. Deze combinatie maakt de overgang naar een grovere structuur in voeding eenvoudiger.
Vaste voeding vastnemen, ernaar kijken en ermee experimenteren leert je kindje dat zijn of haar mond er iets anders mee moet doen dan met wat op een lepeltje wordt aangeboden. Je kind leert zo dat het niet altijd hap-slik-weg is, zoals bij de lepelvoeding.
Tussen 8 en 12 maanden kan je baby voeding met de tong naar de zijkant van de mond brengen om te kauwen. Hij of zij leert ook grover gemalen en vast voedsel eten, dat lukt zelfs zonder tandjes! Als je regelmatig afwisselt in smaak en textuur (bv. met pasta of pletten in plaats van mixen), vergroot de kans dat je kind een goede eter wordt.
Ga geleidelijk aan van fijn (geplet) naar grover (geprakt) voedsel. Maak eerst de groentepap gaandeweg minder vloeibaar, zodat je kind speeksel moet ‘bijvoegen’. De tong moet het voedsel heen en weer brengen, wat het kauwen stimuleert. Kan je baby drogere pap eten, begin dan met zachte brokjes in zijn voedsel. Je kan je baby vanaf dan ook eens een stukje brood geven. Dit is de beste periode voor een kind om dit te leren.
Een kleine hap... een grote stap
Indra en Charlotte zijn logopedisten, Lobke is kinderdiëtiste Ze onderscheiden enkele voedingsmijlpalen voor de leeftijd van 1 jaar en delen tips om die vlot te overbruggen.
Lees het interview met Indra, Lobke en CharlotteStarten met brood
Schakel geleidelijk aan over naar een broodmaaltijd waarbij de melkvoeding gecombineerd wordt met een boterham:
- week eerst bv. stukjes lichtbruin brood in melkvoeding
- of laat je baby af en toe op een broodkorstje knabbelen
- of maak een papje van melkvoeding met voorgekookte fijne melen of granen.
Geef na een paar keer de melkvoeding apart, besmeer het brood met vetstof en leg er eventueel wat zacht beleg op.
Start een echte broodmaaltijd met ’s morgens 1/2 of 1 sneetje lichtbruin brood. Als de broodmaaltijd 's morgens goed gaat, kan je na een tijdje ook 's avonds de broodmaaltijd en melkvoeding apart geven.
Overgang naar meer structuur in de voeding
Volgende tips kunnen de overgang naar brokjes vlotter laten verlopen:
- Zorg dat je kind rechtop zit.
- Laat je kind zelfstandig vaste voeding ontdekken. Stop als ouder geen stukjes in de mond van je kind.
- Geef zachte stukken zoals gestoomde groenten (bv. gestoomde aardappel in frietvorm gesneden), zacht rijp fruit ... die het kind kan pletten in de mond.
- Maak de overgang in structuur duidelijk. Geef geen homogene voeding met enkele brokjes in verstopt, want zo wordt je kind ‘bedrogen’.
- Voel je je onzeker, start de vaste voeding op een moment dat je er niet alleen voor staat.
- Kokhalzen is een natuurlijke reflex om voeding terug naar voren in de mond te brengen. Er is een verschil met verslikken. Het volgen van een EHBO-cursus kan je zekerder maken mocht je kindje zich verslikken.
Extra drinken
Melkvoeding is nog altijd het belangrijkste. Wil een kind gewoon wat meer drinken dan alleen zijn melkvoeding, kan dit gerust. Water geniet de dagelijkse voorkeur. Het is de beste dorstlesser.
Je baby mag nu ook soep drinken bij of na zijn groente- of broodmaaltijd.
Melkproducten
Kinderen krijgen bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 12 à 18 maanden. Dit is borstvoeding of flesvoeding. Op 8 maanden is gewone koemelk nog niet aan te raden. Het is immers vrijwel onmogelijk om met uitsluitend gewone koemelk binnen de Europese en Belgische voedingsaanbevelingen voor baby’s en peuters te blijven. Het hoge eiwitgehalte van koemelk (of andere, zoals geiten-, paarden- of gewone sojadrank) overbelast de nieren van je kindje. Teveel aan eiwitten kan overgewicht veroorzaken. Bovendien bevat koemelk onder andere te weinig vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren.
Ook voor koemelkproducten zoals yoghurt of fruitkaasjes is het nog te vroeg. Als je pudding wil geven, gebruik je aangepaste melkvoeding als basis.